Afbeeldingen optimaliseren WordPress

Waarom zou ik afbeeldingen optimaliseren voor mijn WordPress website en wat houdt dit precies in? Dit zijn de twee vragen die veel mensen zichzelf stellen als men het heeft over afbeeldingen optimaliseren. Wij beantwoorden deze twee vragen voor je. Laten we beginnen met de vraag: waarom moet ik mijn afbeeldingen optimaliseren?

Waarom afbeeldingen optimaliseren voor web?

Het antwoord: De laadtijd van je website verbeteren door de bestandsgrootte van afbeeldingen te verkleinen.

Dit is heel kort het antwoord op de vraag maar we gaan dit natuurlijk nog iets extra toelichten. Grote bestanden en dus ook afbeeldingen vertragen het laden van je website.

Stel, je hebt een afbeelding van 1MB op een webpagina staan. Dit vertraagt de laadtijd (afhankelijk van de internetsnelheid van de bezoeker) enorm. Nu hebben we het slechts over 1 afbeelding van 1MB maar stel je eens voor dat dit er 10 zijn. Dan moet er 10MB geladen worden alleen al aan afbeeldingen! Het laden van zo’n grote pagina is voor drie partijen ongunstig.

  1. De bezoeker, die zal de website waarschijnlijk snel verlaten en niks kopen
  2. Google, die hecht veel waarde aan snelle laadtijden van een website
  3. Jijzelf, die enorm baalt dat bezoekers afhaken op de website en de positie binnen de zoekresultaten dramatisch blijft.

Genoeg redenen om hier goed bij stil te staan en hier rekening mee te houden wanneer je afbeeldingen uploadt naar je website. Is het kwaad al geschied, dan kunnen wij met terugwerkende kracht alle afbeeldingen van je site optimaliseren.

Direct contact opnemen!
Afbeeldingen optimaliseren WordPress

Tiny PNG

Nooit meer lange laadtijden en een trage website door afbeeldingen. Door afbeeldingen te optimaliseren met TinyPNG is dit verleden tijd.

  • Gratis afbeeldingen optimaliseren
  • Bespaar tot wel 80% aan bestandsgrootte
  • Automatisch optimaliseren door API koppeling

Wat houdt het optimaliseren van afbeeldingen in?

Afbeeldingen optimaliseren voor web is niet alleen afbeeldingen comprimeren en het verkleinen van de resolutie. Hier komt nog veel meer bij kijken, wat we later toe zullen lichten. Allereerst is het belangrijk om de bestandsgrootte eens te verkleinen.

Foto’s die rechtstreeks vanuit een camera op een computer worden gezet, zijn vaak enorm groot. De fout die veel mensen maken is dat zij deze direct uploaden naar de website, slecht plan. Deze afbeeldingen zijn enorm en niet bedoeld voor op een website. Deze afbeeldingen zijn op deze manier opgeslagen zodat je ze mooi kunt afdrukken. Voordat je deze afbeeldingen op je website zet, zullen deze eerste geoptimaliseerd moeten worden.

Allereerst moet de resolutie van het bestand gewijzigd worden naar het formaat dat je op de website wilt laten zien. Wanneer je op de pagina dus een ruimte hebt gereserveerd van 300 pixels bij 400 pixels dan zijn dit ook de afmetingen waarin je de afbeelding opslaat. Het is zinloos om een afbeelding van 600 pixels bij 800 pixels te uploaden als je toch maar 300 pixels bij 400 pixels laat zien.

Als dit gedaan is, passen we ook de DPI van de afbeelding aan. Deze staan vaak op 300 DPI en dit is prima voor drukbestanden, maar niet voor afbeeldingen voor op je website. Deze wijzig je naar 72 DPI, wat meer dan voldoende is. Je zal direct zien dat de bestandsgrootte van je afbeeldingen enorm is afgenomen en de kwaliteit nog steeds prima is.

Een greep uit onze andere diensten

Trage website en je wilt je afbeeldingen optimaliseren?

Kom in contact met Joep van Dongen.

Direct contact opnemen!

Afbeeldingen comprimeren

Om de puntjes op de i te zetten, is het ook nog mogelijk om je afbeeldingen extra te comprimeren. Hier zijn veel online tools voor die je kunt gebruiken. Een handige en goede tool hiervoor is bijvoorbeeld TinyPNG. Met deze online tool kun je gemakkelijk meerdere afbeeldingen tegelijk comprimeren.

Afbeeldingen comprimeren TinyPNG

Afbeeldingen comprimeren houdt in dat er overbodige informatie uit de afbeelding wordt gehaald maar dit niet ten koste gaat van de kwaliteit. Je afbeelding zal er dus hetzelfde uitzien alleen is hij een stuk kleiner geworden. Hieronder een voorbeeld:

Afbeeldingen comprimeren voor update
Afbeeldingen comprimeren na update

Zoals je kunt zien is er geen zichtbaar kwaliteitsverlies maar de afbeelding is wel de helft afgenomen in grootte. In dit voorbeeld hebben we het slechts over Kb’s maar je kunt je voorstellen wat dit doet met honderden of duizenden afbeeldingen. Je bespaart enorm veel opslagruimte en het allerbelangrijkste is dat je website vele malen sneller laadt.

Genoeg reden om je afbeeldingen te optimaliseren. Heb je hier hulp bij nodig dan kun je altijd contact met ons opnemen en wij zullen je graag assisteren in het optimaliseren van je afbeeldingen.