Beste SEO plugin WordPress

Zodra het gaat over het vindbaar maken van je website, komt de term SEO in beeld. SEO, ook wel zoekmachineoptimalisatie, is namelijk van groot belang om hoog te scoren in zoekresultaten bij zoekmachines als Google. Om het je gemakkelijker te maken, zijn er gelukkig tal van SEO plugins beschikbaar. Deze plugins helpen onder andere bij het invullen van zoekwoorden, het maken van een omschrijving voor Google, het repareren van dode links en het beoordelen van de leesbaarheid van je tekst. Ideaal! Maar welke plugin is eigenlijk het meest geschikt om je website te optimaliseren? In dit artikel zetten wij de beste SEO plugins voor WordPress voor je op een rijtje.

Wat is het nut van een SEO plugin?

Een SEO plugin helpt je om de vindbaarheid van je website te optimaliseren, zodat je beter scoort in zoekmachines. Dankzij zo’n plugin hoef je niet in de code van je website te duiken. Bovendien geven veel SEO plugins een score op het gebied van leesbaarheid en optimalisatie plus tips om deze te verbeteren. Wat dat betreft zijn SEO plugins dus ontzettend nuttig. De valkuil is echter dat mensen vaak denken dat het gebruik van een SEO plugin het enige is dat je hoeft te doen om je website beter vindbaar te maken. Dat is helaas te mooi om waar te zijn. Wel is een SEO plugin een goed startpunt voor het optimaliseren van je website. Vooral op het gebied van content. Bijvoorbeeld door te berekenen of je een zoekwoord vaak genoeg in de tekst laat terugkomen (of juist te vaak), door leesbaarheid te controleren of door verbeteringen voor kopteksten te adviseren.

Buiten het gebruik van een SEO plugin voor WordPress zijn er zeker nog andere zaken die je kunt aanpakken om de vindbaarheid van je website te verbeteren. Daarbij kun je denken aan de techniek en de snelheid van je website en bijvoorbeeld aan linkbuilding (externe gerelateerde links van andere websites naar die van jou). Hoe meer inzicht je hebt in de verkeersbronnen van je website, hoe beter je kunt optimaliseren om jouw doelgroep te bereiken en meer verkeer naar je website te trekken.

Heeft WordPress SEO plugins nodig?

WordPress beschikt over alle tools die je nodig hebt om zoekmachinevriendelijke content te maken. In het Content Management Systeem kun je content toevoegen, inclusief titels, metabeschrijvingen, kopteksten, alt-teksten en tags. Als je de basisprincipes van SEO onder de knie hebt, kun je dus ook zonder plugin goede resultaten behalen met je website.

Het mooie van SEO plugins is echter dat deze je in de meeste gevallen ook adviseren door verbeterpunten aan te wijzen. Je kunt je content daarmee snel en eenvoudig nog meer zoekmachinevriendelijk maken. De plugin is ook een prettige reminder om een pagina te optimaliseren. Naast SEO plugins kun je ook andere tools gebruiken die je bijvoorbeeld kunnen helpen bij zoekwoordonderzoek en concurrentieanalyse.

De beste SEO plugins voor WordPress

Er zijn veel verschillende SEO plugins voor WordPress waar je uit kunt kiezen, ieder met eigen nuttige features. De beste SEO plugins tonen in ieder geval een duidelijke SEO analyse en doen aanbevelingen over het verbeteren van de betreffende content. In dit artikel kijken we naar de beste SEO plugins voor WordPress, namelijk:

 • Yoast SEO
 • Rank Math
 • All in One SEO

YOAST SEO

Sinds de oprichting in 2008 heeft YOAST SEO bijgedragen aan de vindbaarheid van miljoenen websites. De plugin heeft een duidelijke interface en is zeer gebruiksvriendelijk. Met YOAST SEO kun je:

 • zoekwoorden invoeren om de mate van optimalisatie te analyseren (en te verbeteren);
 • precies zien hoe jouw meta tekst en titel er in de Google zoekmachine uitzien;
 • een leesbaarheid controle uitvoeren om te zien op welke manier je jouw tekst nog makkelijker leesbaar kunt maken;
 • dubbele content detecteren.

de YOAST SEO plugin is gratis voor iedere website. Om je zoekmachineoptimalisatie naar een nóg hoger niveau te tillen, kun je bij YOAST SEO ook kiezen voor een premium plugin. Deze plugin kost $ 89 per website en biedt veel geavanceerde functies waarmee je al jouw online concurrentie kunt verslaan.

Rank Math

De Rank Math SEO plugin bevat alles wat je nodig hebt voor volledige controle over je on-page SEO. Door de krachten van diverse plugins te bundelen, kun je alles rondom de SEO van je website in één overzichtelijke plugin beheren. Ideaal! Zo kun je met Rank Math:

 • SEO beheren van berichten, pagina’s en producten;
 • metatags beheren;
 • automatisch alt- of titletags toevoegen aan afbeeldingen;
 • 404-meldingen detecteren en oplossen;
 • breadcrumbs toevoegen;
 • een XML Sitemap aanmaken;
 • rich snippets maken.

Rank Math heeft een gratis plugin én een betaalde versie. Voor slechts $59 per jaar kun je met die laatste optie Rank Math SEO gebruiken op een onbeperkt aantal websites.

All in One SEO

All in One SEO is een (bijna) compleet pakket SEO tools om je website te optimaliseren. Een aantal belangrijke features van All in One SEO zijn:

 • uitstekende klantenservice (bij premium plugin);
 • een kenniscentrum en een support forum;
 • geavanceerde ondersteuning voor WooCommerce;
 • automatische verzending van sitemaps naar zoekmachines;
 • automatisch gegenereerde metatags;
 • beschikbaar in meer dan 50 talen.

De basis plugin van All in One SEO is gratis. De betaalde variant biedt uitstekende ondersteuning door een team deskundigen en kost $99 per jaar. Duurdere pakketten zijn beschikbaar voor ondernemers met meerdere websites, de behoefte aan WooCommerce support en andere extra opties zoals een video SEP module en SEO voor categorieën en tags.

Redirection plugin

Een belangrijk onderdeel van zoekmachineoptimalisatie zijn redirections. Een redirection leidt bezoekers van een pagina die niet meer bestaat door naar een andere URL. Door zo’n 301 redirect te implementeren, weten zoekmachines dat ze aandacht moeten geven aan de nieuwe URL en dat ze de oude URL voortaan kunnen negeren.

Met de Redirection plugin stel je eenvoudig 301 redirects in door middel van een URL manager. Dat is een stuk eenvoudiger dan het handmatig wijzigen van links in het .htaccess bestand. Ook voorwaardelijke redirects stel je eenvoudig in met de Redirection plugin. Afhankelijk van de voorwaarden wordt dan gekeken naar inlogstatus, browser of bijvoorbeeld het IP adres om gebruikers door te leiden naar de juiste webpagina. Hierdoor worden bezoekers van je website een stuk minder vaak geconfronteerd met 404 fouten en dat scheelt een heleboel frustratie.

Broken Link Checker

Wanneer een website veel pagina’s bevat, kan het moeilijk zijn om overzicht te houden op  dode links. Voor bezoekers van je website kunnen deze dode links echter heel vervelend zijn en het komt ook je SEO niet ten goede. Zelf je website doorlopen om dode links te vinden is een moeizaam proces Gelukkig is dat ook niet nodig. Met de Broken Link Checker spoor je binnen enkele minuten alle dode links op zodat je deze kunt verwijderen of kunt wijzigen in betere links. Google ziet dan direct dat je de website goed onderhoudt en dat is gunstig voor je positie in de zoekresultaten.

Zolang de Broken Link Checker plugin actief is, blijft de plugin je website scannen. Is er een dode link gedetecteerd? Dan ontvang je hiervan een melding. Deze voortdurende scan kan de snelheid van je website echter wel vertragen. Een alternatief is om de plugin op gezette tijden te laten scannen, reparaties uit te voeren en de plugin verder uit te schakelen.

Conclusie: Wat is de beste SEO plugin om te gebruiken voor je WordPress website?

Dankzij SEO plugins wordt zoekmachineoptimalisatie een stuk eenvoudiger én leuker. Zeker als je ziet dat je daadwerkelijk beter scoort in Google en meer bezoekers naar je website trekt. Maar wat is nu de beste SEO plugin voor WordPress? Dat is uiteraard voor een deel afhankelijk van jouw wensen en voorkeuren. Wij denken dat Yoast SEO, Rank Math en All in One SEO behoren tot de top van de SEO plugins. Yoast is erg sterk in het optimaliseren van losse pagina’s en berichten. De features van Rank Math en All in One SEO zijn zeer uitgebreid en helpen je zeker om je website beter vindbaar te maken. Wanneer je één van deze plugins aanvult met de Broken Link Checker en/of de Redirection plugin heb je een uitstekende basis voor SEO in handen.