
Het belang van een goede meta titel en omschrijving
Bij een goede SEO strategie horen ook een goede meta titel en meta omschrijving. Maar waarom is dat eigenlijk zo belangrijk? En hoe schrijf je dan goede meta teksten die je vindbaarheid verbeteren én die je meer bezoekers opleveren? Lees verder en ontdek wat meta data is, waarom deze tekstjes zo belangrijk zijn en hoe jij voortaan nóg betere meta titels en omschrijvingen kunt schrijven.
Wat is metadata?
Metadata is informatie die zoekmachines gebruiken om zoekers te laten zien waar jouw website over gaat. Het is dus belangrijk dat de meta titel en omschrijving kloppen met de content op de betreffende webpagina. Een zoeker weet hierdoor beter wat hij op jouw website kan verwachten. Door de metadata ook nog eens aantrekkelijk te schrijven, overtuig je zoekers om te klikken.
De grootste uitdaging bij het schrijven van metadata is het aantal tekens. Dat aantal is afhankelijk van de ruimte die de zoekmachine biedt. Voor de meta titel houden we daarom een lengte aan van maximaal 55 tekens (inclusief spaties). De meta omschrijving mag niet langer zijn dan 155 tekens (inclusief spaties).
Waarom zijn een goede meta titel en meta omschrijving zo belangrijk?
De meta titel en meta omschrijving worden dus in zoekmachines vertoond wanneer iemand een zoekterm gebruikt die past bij jouw webpagina. Het vertelt zowel de zoekmachine als de zoeker iets over de inhoud van je website. Je website wordt hierdoor beter vindbaar en je kunt zoekers overtuigen door te klikken om verder te lezen. Je Click Through Rate (CTR) gaat omhoog en dat is goed voor de SEO van je website. Krijg je veel clicks? Dan weet Google dat je interessant bent en krijg je een hogere positie in de zoekresultaten.
Zoekmachines zijn de belangrijkste reden om te zorgen voor goede metadata, maar niet de enige! De meta omschrijving wordt namelijk ook gebruikt door social media zoals Facebook, Twitter en LinkedIn. Wanneer je op een van deze platformen een link deelt, wordt daarbij automatisch de meta omschrijving getoond.
5 tips voor het schrijven van een goede meta titel en meta omschrijving
Wil jij je SEO verbeteren door een goede pagina omschrijving toe te voegen aan je webpagina? Volg dan deze 5 handige tips!
#1 Let op de lengte van je tekst
Bij meta data is de lengte van de tekst erg belangrijk. In eerste instantie komt dat door de weergave in Google. De meeste meta omschrijvingen die Google vertoont, zijn 155 à 160 tekens lang. Heel soms komen uitschieters tot 300 tekens voor. Door onder de 155 tekens te blijven (spaties tellen ook mee), voorkom je in ieder geval dat Google je tekst afkapt met 3 puntjes (…). Voor meta titels houden we een lengte van maximaal 55 tekens aan.
Een tweede belangrijke reden om de meta omschrijving kort te houden is de aandacht spanne van de zoeker. Iemand die zoekt in de zoekmachine, scant door de resultaten heen om zo snel mogelijk de meest geschikte link te vinden. Door kort en bondig te omschrijven waar jouw pagina over gaat, kun je een bezoeker overtuigen door te klikken en je website te bezoeken.
#2 Focus op het zoekwoord
Zoekmachineoptimalisatie heeft altijd te maken met een zoekwoord. Die wil je dus ook in je meta titel en omschrijving gebruiken. Het is belangrijk dat je voor je metadata hetzelfde zoekwoord gebruikt als je op de pagina hebt gedaan. Probeer het zoekwoord in de meta titel en omschrijving zover mogelijk vooraan te plaatsen, het liefst als eerste woord.
Het liefst plaats je het belangrijkste zoekwoord helemaal vooraan.
#3 Zorg dat de metadata past bij de pagina content
Google is niet gemakkelijk om de tuin te leiden. De zoekmachine heeft het snel in de gaten wanneer een meta omschrijving gebruikt wordt om bezoekers te misleiden. Eerlijkheid duurt in dit geval echt het langst én levert een betere positie in de zoekresultaten op. Zorg daarom dat de meta titel en meta omschrijving passen bij de content op de pagina. Door helder en eerlijk te communiceren wat een zoeker op je webpagina kan verwachten, krijg je tevreden bezoekers die langer op je website blijven hangen.
#4 Schrijf in de actieve vorm
Je meta omschrijving is als het ware een uitnodiging om je website te bezoeken. Schrijf deze daarom in de actieve vorm. Vergeet niet een duidelijke call-to-action (CTA) te plaatsen, zoals meer informatie, gratis, nu verkrijgen, bestel nu, enzovoorts.
#5 Schrijf unieke tekst
Als het goed is heeft iedere pagina op je website een eigen (unieke) zoekwoord. Het is belangrijk dat de meta omschrijving daarbij aansluit. Alleen al om die reden kun je nooit twee webpagina’s hebben met dezelfde meta omschrijving. Schrijf unieke tekst voor iedere meta titel en omschrijving en geef zoekers een goede reden om door te klikken. Zoekers willen met hun zoekopdracht vaak een vraag beantwoorden. Als het antwoord op hun vraag in jouw omschrijving voorkomt, zijn ze sneller geneigd op jouw website te klikken.
Metadata instellen lastig? Gebruik een SEO plugin!
Wanneer je de meta titel en omschrijving geschreven hebt, moet je deze natuurlijk ook nog toevoegen aan je webpagina. Klinkt ingewikkeld, maar dat is het niet. Een SEO plugin neemt je al het lastige werk uit handen en geeft je handige invulvelden voor alle metadata. Een goede SEO plugin controleert of je het keyword in de metadata verwerkt hebt en toont je het exacte aantal tekens van je tekst. Ideaal. Heb je nog geen SEO plugin voor jouw WordPress website? Check dan ons artikel over de beste SEO plugins voor WordPress en start vandaag nog met het toevoegen van metadata aan jouw webpagina’s.
Conclusie
Het schrijven van goede metadata is ontzettend belangrijk om mensen te overtuigen jouw website te bezoeken. Bovendien helpt het Google te begrijpen waar je website over gaat én weet de zoekmachine precies welke data hij bij de zoekresultaten kan vertonen. Maak er daarom een gewoonte van om bij iedere nieuwe pagina te zorgen voor een goede meta titel en meta omschrijving. Met terugwerkende kracht oude pagina’s voorzien van metadata? Dat kan een flinke klus zijn, maar is zeker de moeite waard. Met onze tips en een goede SEO plugin kun je in ieder geval voortvarend van start.