LiteSpeed caching: je website, maar dan sneller

LiteSpeed Cache is een oplossing die bestaat uit een compleet serverpakket en een plugin. De software zorgt voor snelheidswinst bij het laden van website content. De belofte is niet mis: websites kunnen vele malen sneller worden! Een utopie of gewoon slimme software? In dit artikel lees je alles over LiteSpeed Cache en schetsen we voor je hoe jij LiteSpeed kunt inzetten voor browsen op… lichtsnelheid.

Sneller en slimmer schakelen

LiteSpeed caching zorgt voor server-level cache, oftewel: een betere doorvoer door specifieke data in het geheugen van de server paraat te houden voor snel gebruik. Maar LiteSpeed doet eigenlijk véél meer dan alleen caching. LiteSpeed kan op slimme wijze HTML, CSS, Javascript en afbeeldingen optimaliseren en zorgt voor de perfecte timing bij het laden van alle afzonderlijke onderdelen. Het resultaat: kortere laadtijden en minder pieken in de belasting van de server.

Winst voor elk platform

LiteSpeed ondersteunt WordPress en kan ook op andere populaire server platforms zoals Apache of Nginx draaien in de vorm van een plugin. LiteSpeed kan zo prima samen met vrijwel alle populaire plugins zoals Yoast SEO, WooCommerce en bbPress worden gebruikt. De hoofdfuncties van LiteSpeed zijn op die manier op elke webserver te gebruiken om snelheidswinst te behalen. Voor de exclusieve functies en extra snelheidswinst zijn aanvullende pakketten nodig: OpenLiteSpeed, betaalde LiteSpeed producten, hosting die specifiek op LiteSpeed draait of QUIc.cloud CDN. Belangrijk om op te merken is dat de standaardversie van LiteSpeed Cache, in de vorm van een plugin, voor de meeste websites genoeg voordelen biedt.

LiteSpeed Webserver en WordPress: een goede match

LiteSpeed Webserver is een compleet softwarepakket. Dat betekent dat het alle tools aan boord heeft om een webserver in te richten. Met LiteSpeed als fundament van je hele installatie profiteer je optimaal van de snelheidswinst die het pakket biedt. Ook is LiteSpeed Webserver de perfecte basis voor het gebruik van de LiteSpeed Cache-plugin. Door de twee in samenwerking te gebruiken, ontstaat de optimale voedingsbodem voor een razendsnelle WordPress site. WordPress heeft namelijk enorm veel baat bij de slimmere distributie van data en de compressie die wordt gebruikt om afbeeldingen en code te optimaliseren. Uit verschillende tests blijkt dat WordPress-installaties op een LiteSpeed server meer dan twee keer zo snel kunnen worden dan op een standaard Apache server. Zo’n sprong in snelheid is niet te negeren en daarom wint LiteSpeed ook zo snel aan populariteit.

Hieronder kort nog enkele voordelen van LiteSpeed caching op een rijtje:

Totaaloplossing voor optimalisatie

LiteSpeed Cache is een totaaloplossing. Een plugin die in één installatie voorziet in alle tools om de prestaties van complete WordPress installaties aanzienlijk te verbeteren.

Makkelijk in te stellen

Je regelde alles voor je website al vanuit de backend van WordPress. Wél zo prettig dus, dat je ook alle settings van de LightSpeed Cache plugin hier in een overzichtelijk en gebruiksvriendelijk dashboard terug kunt vinden.

De snelste door optimale caching met ESI

Ondersteuning van ESI (Edge Side Includes) zorgt voor gepersonaliseerde dynamische content binnen pagina’s in cache, waardoor vooral bij eCommerce-pagina’s veel snelheidswinst behaald wordt voor gebruikers die zijn ingelogd.

Naadloze ingegratie met QUIC.cloud CDN

LiteSpeed Cache is standaard geïntegreerd in QUIC.cloud CDN waardoor een nog betere optimalisatie ontstaat. QUIC.cloud CDN zet LiteSpeed Cache over de hele breedte in om de hele site, inclusief afbeeldingen, CSS en Javascript te cachen.

Boost je WordPress en bereik de lichtsnelheid

Zeker in de afgelopen jaren heeft eCommerce een ongekende vlucht genomen. Dat leidt tot grotere webshops met meer producten en keuzes. Technieken als LiteSpeed maken het gelukkig mogelijk om een goede gebruikerservaring neer te zetten, ook wanneer websites complexer worden.

LiteSpeed Cache kan een versie van een webpagina in cache houden waardoor bij het opvragen van die pagina door een gebruiker nauwelijks actie van de server nodig is. Maar wat het nog interessanter maakt, is dat LiteSpeed ook specifieke, op cookies gebaseerde stukjes content in deze cache versie van je pagina kan laten zien, waardoor dynamische functies zoals bijvoorbeeld de keuze van valuta in de webshop, locatie van specifieke gebruikers, winkelwagentjes etc. gewoon werken. Deze methode, waarin alleen echt variabele data dynamisch is, gaat heel ver en zorgt voor veel beter presterende websites.

Die snelheidswinst betaalt zich op meerdere vlakken uit. Natuurlijk is het prettig dat gebruikers op hun eerste wenken worden bediend met content die ertoe doet. Door het tonen van de juiste informatie gaat de gebruiker eerder over tot actie zoals het aankopen van het product. Daarnaast blijkt dat mensen langer blijven rondkijken op een snelle webshop, met als resultaat dat inspiratie voor andere aankopen wordt opgedaan. Ook Google wordt enthousiast van snellere websites. Een korte laadtijd komt dus ook je vindbaarheid in de zoekmachine ten goede.

LiteSpeed, of toch een alternatief?

Wie een webserver gaat inrichten, heeft de keus uit een toenemend aantal alternatieven. Om een eerlijke vergelijking te kunnen maken, meten we de prestaties van LiteSpeed Cache af aan twee andere grote namen in hetzelfde speelveld: Apache en Nginx. Deze namen werden eerder al eens onder de loep genomen in de test: LiteSpeed vs Ngix vs Apache.

Apache

Apache is al sinds 1995 dé standaardsoftware voor webservers. Niet zo gek, want vanwege de integratie in Linux is dit pakket op vrijwel elke webserver standaard aanwezig. Gebruikers kunnen dus gelijk met Apache aan de slag. Bovendien is Apache flexibel, open-source en dus compleet gratis.

Omdat Apache zo flexibel is, kan het ook verkeerd worden geconfigureerd waarbij veiligheidslekken ontstaan. De open-source ontwikkeling zorgt ook regelmatig voor het ontstaan van vervelende bugs, waardoor extra onderhoud noodzakelijk is.

De opkomende alternatieven zijn Apache inmiddels voorbijgestreefd qua snelheid. Voor mensen die zonder al teveel gedoe een webserver willen opzetten en niet heel veel verkeer verwachten naar hun website, is Apache nog steeds een prima keus. Het pakket is door-en-door ontwikkeld, kent vele tools en plugins en heeft een enorme community. Zit je dus met vragen of problemen? Dan is er altijd wel iemand te vinden die je verder kan helpen.

Nginx

Om tekortkomingen van Apache te overkomen, is in 2004 Nginx (je spreekt uit: Engine X) in het leven geroepen. Nginx focust op een slimmere inzet van het servergeheugen en optimaliseert net als LiteSpeed Cache het versturen van data over de verbinding.

In diverse snelheidstests worden Nginx en LiteSpeed regelmatig naast elkaar gelegd en de uitkomsten variëren. Nginx werkt erg goed met Ruby en Python apps en zorgt daar voor flinke winst. Veel tests laten zien dat Nginx in theoretische gevallen sneller kan uitpakken dan LiteSpeed. Vaak zijn deze tests echter gericht op de snelheid waarmee statische data bij de gebruiker wordt bezorgd, terwijl zowel Nginx als LiteSpeed juist hun nut bewijzen wanneer met dynamische content, zoals webshops wordt gewerkt.

LiteSpeed Cache

En daarmee komen we aan bij LiteSpeed Cache zelf. Hoewel we Nginx dus niet kunnen uitvlakken, blijkt bij de meeste tests dat LiteSpeed Cache de snelste en slimste methode is om statische én dynamische content uit populaire pakketten als WordPress en Magento snel bij de gebruiker te krijgen. De snelheidswinst is het grootst wanneer LiteSpeed Cache plugin op een LiteSpeed webserver draait, maar de plugin kan ook op een Nginx of op een Apache server draaien.

Conclusie

Met alles wat er onder de motorkap gebeurt, zorgt LiteSpeed Cache ervoor dat de laadtijd van je website en/of webshop enorm wordt verkort. Wie WordPress zegt, doet er dus goed aan om ook LiteSpeed te zeggen. Zonder verdere investering is de plugin naast je bestaande WordPress-pakket op je server te installeren, waarna je kunt finetunen en zo een flinke snelheidswinst kunt boeken. Zeker wanneer je gaat voor uitbreiding van je shop en meer traffic gaat genereren, wordt het verschil merkbaar voor de gebruiker.