Waarom goede hosting zo belangrijk is

Hosting… voor sommige bekend terrein voor andere complexe materie. Wat is “hosting” nu eigenlijk, waarom heb je het nodig en waarom is goede hosting zo belangrijk?

Wat is hosting?

Hosting is het huren van een stukje ruimte waar bedrijven of particulieren informatie, afbeeldingen of andere data kunnen opslaan. Deze opgeslagen data kan men dan bijvoorbeeld weer bereiken via een website. Het stukje ruimte dat je hebt gehuurd kun je dan koppelen aan het domeinnaam dat je geregistreerd hebt om de opgeslagen “informatie” op te halen.

Natuurlijk is het veel meer dan dat er nu uitgelegd wordt maar in basis is dit wat hosting is.

Waarom heb ik hosting nodig?

Je wilt dat een website, webshop of applicatie altijd te bereiken is. Het zou tenslotte zonde zijn dat als wanneer iemand je domeinnaam in typt ze niet op je website of applicatie komen. Om dit 24/7 bereikbaar te houden voor iedereen moeten er servers continu blijven draaien. Hiervoor zijn er datacenters met duizenden servers over de hele wereld die 365 dagen 24 uur per dag draaien om jouw website of applicatie bereikbaar te houden. Dat is de voornaamste reden waarom je hosting nodig hebt. Daarnaast is het dermate technisch om zoiets zelf op te zetten dat je daar je vingers niet aan wilt branden.

Datacenter

Maar waarom is goede hosting nu zo belangrijk?

Zoals we al eerder hebben behandeld is het belangrijk dat je website of applicatie altijd te bereiken is. Dit is niet altijd vanzelfsprekend, het blijft techniek en daarnaast zijn er veel kwaadwillende personen of organisaties die deze datacenters / servers onder vuur nemen. Niet letterlijk natuurlijk maar zij proberen de servers te overbelasten of naar binnen te dringen om informatie te stelen of te vernietigen.

Het is dus verstandig dat je een goede partij vind die op dit soort praktijken is voorbereid en die waar mogelijk zulke aanvallen probeert te voorkomen. Het laatste wat je wil is dat je website of applicatie niet bereikbaar is of er belangrijke en gevoelige data wordt gestolen. Er zijn nog tal van andere redenen waarom goede hosting belangrijk is. De belangrijkste redenen sommen we hier op:

Belangrijkste redenen om te kiezen voor een goede hosting

  • Uptime van de website of applicatie
  • Veiligheid van gegevens
  • Snelheid van je website of applicatie
  • Zoekmachine optimalisatie, jazeker Google hecht waarde aan de locatie van de server en de snelheid van het laden van je website
  • Snelle support bij complicaties
  • Goed geregelde back-up functionaliteiten

Dit zijn in onze ogen de belangrijkste redenen om te kiezen voor een goede hosting. Als je op zoek bent naar een nieuwe hosting dan kun je dit op voorhand natuurlijk nooit allemaal weten. Daarom is het goed om te informeren bij de desbetreffende hosting provider of op internet te zoeken naar ervaringen van andere klanten.