Alles wat je moet weten over WordPress afbeeldingen

WordPress is een Content Management Systeem. Dat betekent dat gebruikers zelf alle content voor hun website kunnen toevoegen: Tekst, video’s, afbeeldingen en andere media. Die content kun je in WordPress ook bewerken en optimaliseren. En omdat een foto meer zegt dan duizend woorden, raden we je zeker aan om aan de slag te gaan met afbeeldingen in WordPress. In dit blog leggen we uit hoe je afbeeldingen kunt vinden, uploaden, comprimeren en optimaliseren.

Afbeeldingen uploaden in WordPress

Zodra je eenmaal een klein beetje je weg in WordPress hebt gevonden, is het uploaden van afbeeldingen een fluitje van een cent. Je kunt afbeeldingen toevoegen aan elke willekeurige pagina en deze, indien gewenst, ook linken naar een andere webpagina.

Er zijn twee manieren waarop je een afbeelding in WordPress kunt uploaden:

 1. Klik links in het WordPress menu op ‘media’. Upload hier de afbeeldingen die je wil gebruiken op je website.
 2. Open in WordPress de pagina of het bericht dat je wilt bewerken. Klik op ‘afbeelding toevoegen’ en upload de gewenste afbeelding. De afbeelding komt nu direct op de juiste plek in de content te staan.

Afbeeldingen in WordPress: Waar moet je op letten?

Heb je de smaak te pakken? Dan kun je lekker aan de slag met afbeeldingen in WordPress. Voor je begint, nog even twee belangrijke aandachtspunten:

Bestandsgrootte

Het is belangrijk om goed te letten op de bestandsgrootte van afbeeldingen die je toevoegt in WordPress. Grote bestanden hebben een langere laadtijd en dat komt de laadtijd van je website (en daarmee je positie in de zoekresultaten) niet ten goede. Om te voorkomen dat je bestanden te groot zijn, kun je de afbeeldingen verkleinen. Je kunt de breedte dan bijvoorbeeld op 1000 pixels instellen. De bestandsgrootte van de afbeelding wordt hierdoor ook automatisch aangepast. Nadat de bestandsgrootte is aangepast, kun je de afbeelding uploaden in WordPress.

Auteursrecht

Het kan verleidelijk zijn om een afbeelding te gebruiken die je zomaar ergens op internet gevonden hebt. Toch kun je dit beter niet zomaar doen. Veel afbeeldingen hebben auteursrecht en dan heb je toestemming nodig om ze te mogen gebruiken. Soms moet je echt de fotograaf benaderen om toestemming te vragen, in andere gevallen is bronvermelding voldoende. Sla je deze stap over? Dan kan de boete zomaar oplopen tot een paar duizend euro per afbeelding. Voorkom je liever dat je hiermee de mist in gaat? Koop dan stockfoto’s of gebruik (gratis) rechtenvrije afbeeldingen.

Waar vind je rechtenvrije afbeeldingen?

Er zijn verschillende manieren om aan (gratis) rechtenvrije afbeeldingen te komen. Ook via Google kun je op zoek gaan naar foto’s die je zomaar mag gebruiken. Zoek daarvoor op het gewenste zoekwoord. Klik op ‘afbeeldingen’ en daarna op ‘tools’. Ga naar ‘gebruiksrechten’ en klik op ‘Creative Commons-licenties’. Afbeeldingen die onder deze licentie vallen mag je veelal kosteloos gebruiken. Heb je een geschikte afbeelding gevonden? Check dan nog even goed welke eisen er gesteld worden. Het kan bijvoorbeeld zijn dat bronvermelding nog verplicht is.

Er zijn ook speciale stockfoto websites vol afbeeldingen die je gratis mag downloaden en gebruiken. Kijk bijvoorbeeld eens op Unsplash, Pexels en Pixabay. Hier vind je een groot aanbod (gratis) rechtenvrije afbeeldingen.

Afbeeldingen WordPress optimaliseren

We schreven hierboven al even dat het belangrijk is om ervoor te zorgen dat de bestandsgrootte van afbeeldingen binnen de perken blijft. Wil je foto’s verkleinen om ze te optimaliseren? Dan kun je gebruikmaken van speciale WordPress plugins of van gratis online tools.

WordPress afbeeldingen comprimeren met WordPress plugin

Er zijn verschillende plugins beschikbaar om WordPress afbeeldingen te comprimeren:

 • WP Smush
  WP Smush heeft een gratis versie en een betaalde variant. De premium versie geeft je nóg meer mogelijkheden om je afbeeldingen in WordPress te
 • EWWW Image Optimizer
  EWWW Image Optimizer is één van de meest populaire en betere WordPress plugins om foto’s te comprimeren.

Afbeeldingen WordPress comprimeren met gratis online tools

Installeer je liever geen WordPress plugin om afbeeldingen te optimaliseren? Dan kun je er ook voor kiezen om gebruik te maken van een gratis online tool:

 • Compressijpeg
  Compressiejpeg is een online tool waarmee je JPG foto’s met een druk op de knop kunt verkleinen.
 • TinyPNG
  TinyPNG is een uitstekende online tool om foto’s te comprimeren. Upload je afbeeldingen, verklein ze en download ze. TinyPNG geeft per afbeelding aan met welk percentage de bestandsgrootte verkleind is.