Wat is een alt tekst?

Gebruik je afbeeldingen op je website? Heel goed! Door tekst en foto’s af te wisselen, maak je de content op je website een stuk interessanter. Toch kan niet iedereen die afbeeldingen zien. Daarbij kun je denken aan bezoekers die slechtziend zijn, maar bijvoorbeeld ook aan zoekmachines zoals Google. Met een alt tekst kun jij daarin het verschil maken. Hoe? Dat leggen we graag aan je uit in dit artikel.

Wat zijn alt tags?

Een alt tekst, ook wel alt tag genoemd, is een ‘alternatieve tekst’. Daarin beschrijf je met woorden wat er op de afbeelding te zien is. Kan de afbeelding niet geladen worden? Dan vertoont je website de alt tekst. Als je de afbeelding goed omschrijft, heeft de bezoeker alsnog een goed idee van wat er op de afbeelding te zien was. Je kunt alt tekst toevoegen aan afbeeldingen op je website, maar ook in je nieuwsbrief en op social media.

De oorspronkelijke reden om alt teksten te gaan gebruiken, is om blinden en slechtzienden te helpen. Zij gebruiken vaak hulpprogramma’s die tekst voorlezen of omzetten in braille. Een afbeelding kan echter alleen worden voorgelezen, als er een alt tekst is ingevuld. Op die manier weten ook blinden en slechtzienden wat je op de afbeelding wil laten zien. Wel zo fijn! Op websites van de Nederlandse overheid zijn alt teksten zelfs verplicht bij alle afbeeldingen.

Zo beïnvloedt alt tekst de SEO van je website

Ook zoekmachines als Google maken handig gebruik van de alt teksten op je website. Het is voor Google lastiger om afbeeldingen te beoordelen dan teksten. Door een goede beschrijving aan een afbeelding te koppelen, vertel je de zoekmachine precies wat er op de afbeelding te zien is en maak je de afbeelding (en je webpagina) een stuk relevanter. Zoekmachinerobots kunnen je afbeelding nu makkelijker indexeren en dat is goed voor de SEO van je website. Vergeet daarom niet om, waar mogelijk en logisch, belangrijke zoekwoorden in de alt tekst te gebruiken.

Met alt teksten maak je je website bovendien een stuk gebruiksvriendelijker, wat ook door Google positief wordt gewaardeerd. Hoe hoger je waardering op gebied van toegankelijkheid, hoe gunstiger het effect op je ranking.

Hoe schrijf je een goede alt tekst?

Het is echt belangrijk om een goede alt-tekst te hebben voor je afbeeldingen. De alt-tekst moet gewoon beschrijven wat er te zien is, zonder te overdrijven met details zoals het bloemetjesbehang op de achtergrond of het aantal planten op de vensterbank. Tenzij je een interieurstylist bent en iets specifieks wilt zeggen over die dingen. Het is ook een goed idee om het bericht of de boodschap van de afbeelding in je alt-tekst op te nemen.

Denk ook aan de SEO en voeg een zoekwoord toe aan je afbeelding. Maar let op, ga niet te ver en stop niet te veel zoekwoorden in je alt-tekst. Zoekmachines vinden dat niet leuk en het kan je positie in de zoekresultaten negatief beïnvloeden. Meestal zijn twee zoekwoorden genoeg. Probeer ze op een mooie manier in je beschrijving te verwerken.

Tip: Beeld je tijdens het schrijven van een alt tekst in dat je naast een blinde zit. Hoe zou je de foto aan hem beschrijven? Hoe leg je uit wat de boodschap is die je met de afbeelding wil meegeven?

Houd er rekening mee dat een alt tekst in WordPress maximaal 143 tekens mag bevatten. Dat zijn ongeveer net zoveel tekens als voor een meta omschrijving. De ene keer zul je meer woorden nodig hebben dan de andere keer. Probeer de essentie van de afbeelding in drie tot vijf woorden te vangen en zorg dat je het maximaal aantal tekens niet overschrijdt. Net als bij een meta omschrijving kun je gewoon spaties tussen de woorden gebruiken. Deze tellen wel mee als tekens voor het maximale aantal tekens dat je mag gebruiken.

Alt tekst voorbeeld

Om je een idee te geven van een goede alt tekst, geven we graag een voorbeeld. Heb je een foto van een hond die in het bos loopt? Schrijf dan niet ‘hond’ of ‘bos’. Daarmee geef je geen volledig idee van wat er op de afbeelding te zien is. Een goed alternatief zou zijn: ‘Hond in het bos’ of ‘hond in bos met hoge bomen’.

Lees de alt tekst die je geschreven hebt en vraag je af of je je daarmee goed kunt voorstellen hoe de afbeelding er uit ziet. Door specifieke zaken, zoals de hoge bomen in het voorbeeld, te noemen, schets je een plaatje.

Zorg dat de alt tekst klopt bij wat er op de afbeelding te zien is. Vul je niets in? Dan kan het zijn dat de naam van de afbeelding wordt gebruikt. Als de afbeelding een passende naam heeft is dat niet zo erg, maar als je afbeelding ‘img732994005223.jpg’ heet, heeft dat als alt tekst geen enkele toegevoegde waarde.

Conclusie

Een alt tag of alt tekst kun je gebruiken om je website toegankelijker, gebruiksvriendelijk en zoekmachinevriendelijk te maken. Het in woorden beschrijven van wat er op de afbeelding te zien is, is een kleine moeite die je veel kan opleveren. Je bezoekers zijn tevreden en Google weet precies wat er op jouw website te zien is. Win-win!