SEO teksten schrijven voor meer bezoekers

Wie een website heeft, wil natuurlijk ook bezoekers ontvangen. Zodra je je gaat verdiepen in het aantrekken van bezoekers, kun je eigenlijk niet om SEO heen. SEO staat voor zoekmachineoptimalisatie en omhelst diverse activiteiten die je kunt uitvoeren om je website beter vindbaar te maken in zoekmachines als Google. Een belangrijk onderdeel daarvan is het schrijven van SEO teksten voor je website. In dit artikel lees je meer over wat SEO teksten zijn en hoe je deze teksten kunt schrijven om meer bezoekers aan te trekken.

Wat zijn SEO teksten?

SEO is de afkorting voor Search Engine Optimization: Het verbeteren van je website om op organische manier hoger in de zoekmachine te komen. Veel ondernemers vinden dat interessant, omdat je met SEO zonder te betalen tóch meer bezoekers naar je website kunt trekken. SEO teksten zijn teksten die zo geschreven zijn, dat Google perfect begrijpt waar de teksten over gaan. Dat doe je onder andere door het gebruik van belangrijke zoekwoorden en het structureren van tekst met duidelijke kopteksten. Google wil zoekers altijd een zo goed mogelijk resultaat voorschotelen. Als je zorgt voor goede, waardevolle content, ben je qua SEO al een heel eind op weg.

De voordelen van goede SEO teksten schrijven

De voordelen van het schrijven van SEO-teksten gaan verder dan alleen een hogere positie in zoekmachines zoals Google. Hier zijn enkele andere belangrijke voordelen die je kunt verwachten:

Verhoogde Click Through Ratio (CTR)

SEO helpt niet alleen om beter gevonden te worden, maar het vergroot ook de kans dat meer mensen daadwerkelijk op je website klikken.

Beter afgestemde teksten op je doelgroep

Door SEO toe te passen, worden je teksten van nature beter afgestemd op de behoeften van je doelgroep. Dit maakt het gemakkelijker om de juiste mensen aan te trekken.

Effectieve Call To Action (CTA)

Door een duidelijke oproep tot actie (CTA) toe te voegen, moedig je bezoekers aan om te doen wat je wilt dat ze doen, bijvoorbeeld het kopen van je product of het invullen van een contactformulier.

Handige tips voor goede SEO teksten schrijven

Wil je zelf aan de slag met het schrijven van goede SEO teksten om zo meer bezoekers naar je website te trekken? Wij zetten een aantal handige tips voor je op een rijtje waar je vandaag nog mee aan de slag kunt:

 • Bepaal de zoekintentie
 • Analyseer de concurrentie
 • Gebruik relevante links
 • Schrijf een goede tekst
 • Schrijf een pakkende inleiding
 • Maak een inhoudsopgave
 • Schrijf goede headers
 • Bedenk aantrekkelijke paginatitels
 • Schrijf duidelijke meta beschrijvingen
 • Schrijf begrijpbare teksten
 • Begin je tekst met de meest belangrijke informatie
 • Schrijf altijd voor je doelgroep
 • Voeg een CTA toe

Bepaal de zoekintentie

Om effectieve SEO-teksten te schrijven, is het cruciaal om de zoekintentie te begrijpen. De zoekintentie is het uiteindelijke doel van de persoon die de zoekopdracht uitvoert. Het is niet voldoende om simpelweg populaire zoekwoorden te gebruiken; je moet ervoor zorgen dat je content naadloos aansluit op wat de gebruiker zoekt. Dit verbetert je rangschikking in zoekmachines zoals Google. Om de zoekintentie te achterhalen, kun je de volgende stappen volgen:

Stap 1: Onderzoek de huidige rangschikking in zoekresultaten (SERP) voor je gekozen zoekwoord. Analyseer welk type content het meest voorkomt, zoals blogs, reviews, recepten of lijsten.

Stap 2: Let op de formaten van de meest voorkomende resultaten. Kijk of deze bestaan uit stapsgewijze uitleg, reviews, recepten, of lijstjes. Dit geeft inzicht in wat mensen verwachten wanneer ze zoeken naar jouw gekozen zoekwoord. Door hierop in te spelen, kun je beter voldoen aan de zoekintentie van je doelgroep.

Analyseer de concurrentie

Nu je weet wat voor soort inhoud je wilt maken en hoe je het wilt presenteren, is het tijd om te bedenken waarover je precies gaat schrijven. Een goed uitgangspunt daarbij is de content van je concurrentie. Zij hebben immers niet voor niets over bepaalde onderwerpen geschreven! Om de content van je concurrenten te analyseren kun je naar de zoekresultaten (SERP) kijken, maar beperk je tot de top 3 tot 5 resultaten. Gebruik een handige SEO-tool, zoals SEMrush, om een ‘gap analysis’ uit te voeren. Selecteer de webadressen van de best presterende websites in de SERP en voer ze in de tool in. SEMrush toont vervolgens de meest voorkomende zoekwoorden, inclusief hun zoekvolumes. Woorden die op meerdere pagina’s voorkomen, zijn belangrijk. Deze woorden kun je gebruiken om je eigen SEO-tekst te verbeteren. Zo geef je je tekst een duidelijke richting en zorg je ervoor dat deze beter wordt gevonden omdat deze aansluit bij wat bezoekers willen zien.

Gebruik relevante links

Het gebruik van links is essentieel om hoog te scoren in zoekresultaten. Zowel interne als externe links zijn belangrijk, maar externe links verdienen extra aandacht. Als andere websites naar jouw site linken, worden je inhoud en teksten hoog gewaardeerd door zoekmachines. Deze links, ook wel backlinks genoemd, zijn het meest waardevol als ze op een natuurlijke manier ontstaan, zonder dat je erom hoeft te vragen.

Toch kun je meer doen dan passief wachten op organische backlinks. Met een handige tool zoals SEMrush kun je de backlinks van je concurrenten onderzoeken. SEMrush laat je zien welke links er op andere pagina’s in de zoekresultaten staan en welke ankerteksten worden gebruikt. Wat kun je hiermee? Nou, als je begrijpt waarom mensen naar bepaalde pagina’s linken, kun je dit in je voordeel gebruiken. Als bijvoorbeeld veel sites naar een specifieke pagina linken vanwege duidelijke uitleg met behulp van studies, opsommingstekens of duidelijke pictogrammen, kun je deze aanpak ook op je eigen site toepassen. Als anderen het interessant vinden, kan het ook voor jouw pagina werken. Het draait allemaal om het delen van waardevolle informatie.

Schrijf een goede tekst

Schrijf je teksten altijd met je publiek in gedachten. Het is essentieel dat je tekst gemakkelijk te lezen is, zodat je de lezer moeiteloos door de tekst kunt leiden. Vermijd lange blokken tekst en maak gebruik van tussenkopjes om de tekst te structureren en de lezer te begeleiden. Overweeg ook het gebruik van bullet points, gekleurde blokken om belangrijke informatie te benadrukken, of gebruik van verschillende kleuren om de tekst visueel aantrekkelijker te maken. Het toevoegen van afbeeldingen, grafieken of video’s die relevant zijn voor je tekst kan ook helpen. Het presenteren van informatie op verschillende manieren maakt het gemakkelijker voor de lezer om de inhoud op te nemen.

Schrijf een pakkende inleiding

De eerste indruk is ook bij een tekst erg belangrijk. Met een pakkende inleiding maak je de lezer nieuwsgierig, zodat ze graag verder lezen. Het klinkt misschien gek, maar het is het beste om je inleiding als laatste te schrijven. Je kent dan de inhoud van de tekst al en kunt de lezer met een probleem, statement, oplossing of pijnpunt triggeren om na de inleiding verder te lezen.

Maak een inhoudsopgave

Een inhoudsopgave is een waardevolle toevoeging aan je tekst. Het geeft lezers duidelijkheid, vooral in lange teksten. Klikbare onderdelen maken het eenvoudig om naar relevante secties te navigeren. Zorg ook voor goede tussenkoppen; ze verbeteren de tekststructuur en SEO door het gebruik van sleutelwoorden. Bovendien kunnen ze sitelinks in zoekresultaten genereren, waardoor lezers direct naar relevante delen van je tekst kunnen springen.

Schrijf goede headers

Goede headers zijn dus belangrijk voor de inhoudsopgave, maar geven je tekst ook een duidelijke structuur. Dat leest een stuk prettiger! Een goede header maakt duidelijk waar het betreffende deel van de tekst over gaat. Een lezer kan dan vooraf beslissen of hij dat stuk wel of niet wil lezen.

Bedenk een aantrekkelijke paginatitel

De titel van je pagina is cruciaal. Zorg voor een pakkende titel met bijvoeglijke naamwoorden zoals ‘verrassend’ of ‘beste’, gebruik getallen om te laten zien hoeveel items je bespreekt, voeg haakjes of streepjes toe voor duidelijkheid, en plaats het zoekwoord vooraan om de lezer en zoekmachines te trekken. Een sterke titel is de sleutel tot meer klikken.

Schrijf duidelijke meta beschrijvingen

De meta beschrijving is niet zichtbaar op je website, maar wel in de zoekresultaten. Het is wat mensen zien in de zoekresultaten en kan bepalen of ze op je link klikken. Gebruik de belangrijkste zoekterm, voeg een korte samenvatting toe en overweeg emoji’s voor meer klikken. Een sterke meta-omschrijving is als een advertentie voor je link.

Schrijf begrijpbare teksten

Schrijf voor je lezers, niet voor jezelf. Gebruik begrijpelijke taal, zoals het B1-niveau, zodat je niemand uitsluit. Houd je teksten kort en vermijd ingewikkelde woorden. Gebruik ishetb1.nl om je tekst te controleren en te verbeteren. Eenvoudige taal is effectief voor een breed publiek.

Begin je tekst met de meest belangrijke informatie

Begin webteksten met de belangrijkste informatie en werk dan naar minder belangrijke details. Dit houdt de lezers geïnteresseerd. Het omgekeerde principe, waarbij belangrijke informatie onderaan staat, moet worden vermeden, omdat dit frustratie kan veroorzaken en bezoekers kan afschrikken. Plaats dus de cruciale informatie bovenaan, gevolgd door uitbreidingen over minder belangrijke zaken. Dit houdt lezers langer op je website.

Schrijf altijd voor je doelgroep

Wie is je doelgroep? Wat kenmerkt mensen in je doelgroep? Welk jargon gebruiken zij? Als je laat merken dat je verstand hebt van het onderwerp, zal je tekst geloofwaardig overkomen. Schrijf daarom in de taal die de doelgroep spreekt. Is er iets waar bezoekers minder verstand van hebben? Dan kun je die dingen uitleggen in je tekst. Wanneer je twijfelt over het juiste jargon en taalgebruik, kun je altijd even spieken op andere websites die over hetzelfde onderwerp schrijven.

Voeg een CTA toe

Schrijf teksten om je bedrijf te laten groeien. Gebruik CTA’s (oproepen tot actie) om klanten naar de volgende stap in je marketingfunnel te leiden. Maak de stap haalbaar en subtiel, bijvoorbeeld door aanmeldingen voor de nieuwsbrief aan te moedigen of door te verwijzen naar andere artikelen op je website. Zo vergroot je de kans op succes.